Scholieren in de klas

Organisaties die je advies en informatie geven bij zorgen of vragen over seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit

Je seksuele oriëntatie heeft te maken met of je je wel of niet aangetrokken voelt tot anderen en tot wie. Dat is anders dan je genderidentiteit, want bij genderidentiteit gaat het er om hoe je je van binnen voelt. Onderstaande organisaties kunnen je advies en informatie geven over hoe je omgaat met zorgen en vragen over seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. Je kunt ook een melding doen bij het klantcontact van de Inspectie van het Onderwijs en het College voor de Rechten van de Mens.

Organisaties voor advies en informatie

COC

Het COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. Ze verbinden de regenboogbeweging en komen op voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor lhbti+ personen. Bij het COC kom je meer te weten over hoe jij je ook hiervoor kunt inzetten.

Naar de website van COC 020 623 45 96

Genderpraatjes

Je genderidentiteit kan veel vragen oproepen. Soms wil je het liever wegstoppen en het er niet over hebben, maar het is juist goed om er met iemand over te praten! Op de website van Genderpraatjes kun je chatten, bellen en mailen over jouw vragen over gender en genderidentiteit.

Naar de website van Genderpraatjes 085 3037680

Transgender Netwerk Nederland

Het Transgender Netwerk Nederland (TNN) zet zich in voor de rechten van transgender personen. Je kunt er allerlei informatie vinden over hoe je als transgender persoon voor je rechten kunt opkomen. Als je wordt gediscrimineerd omdat je transgender bent, kun je dit bij TNN melden.

Naar de website van Transgender Netwerk Nederland 020 205 0915

GSA netwerk

Een Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een groep leerlingen die zich met steun van COC inzet voor een veilige omgeving op school voor iedereen. Zit je in de GSA, wil je een GSA opzetten? Of heb je andere vragen over gender en seksuele diversiteit op school? Dan kun je contact opnemen met het GSA Netwerk.

Naar de website van GSA Netwerk 020 623 45 96

Regenboogloket

Bij het Regenboogloket kunnen leerlingen, ouders en onderwijspersoneel gratis terecht voor een luisterend oor, ondersteuning of voor vragen over seksuele oriëntatie en/of gender. Dit kan ook gaan over discriminatie, pestgedrag of andere (onveilige) situaties waarbij hulp gezocht wordt. Daarnaast bieden wij steun aan mensen die zich onveilig voelen op school of in de klas. Je kunt anoniem met een van de medewerkers in gesprek gaan. Onze medewerkers hebben aan een half woord genoeg en begrijpen je situatie hoe lastig deze ook is. Jij bepaalt het tempo. Niks is raar of gek. We luisteren en denken graag met je mee.

Gendi

Gendi is een initiatief van Stichting School & Veiligheid. De website is opgericht om binnen het onderwijs ruimte te vragen voor een sociaal veilige omgeving voor gender- en seksuele diversiteit.

Naar de website van Gendi 030 285 65 31

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Stel, je hebt een probleem met een organisatie, zoals je school of een andere instantie. Omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact met ons opneemt, kunnen we je advies geven, met jouw school gaan praten of een onderzoek starten.

Naar de website van de Kinderombudsman 0800 8765432

Sense

Sense is dé betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Naar de website van Sense 0900 402 4020

 

Voor ouders/verzorgers

Ouders & Onderwijs

Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op vragen over allerlei onderwerpen rond het onderwijs. Overweeg je om een klacht in te dienen en weet je niet wat je kunt verwachten of hoe het aan te pakken? Wij denken met je mee en leggen uit wat je kunt doen.

Naar de website van Ouders & Onderwijs  088 6050101

Balans

Balans is een vereniging voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag op het gebied van leren en/of gedrag. Vaak hebben ouders die contact met ons opnemen ook vragen of zorgen over de sociale veiligheid van hun kind op school. Je kunt bij BalansAdvies terecht voor informatie, advies, voor steun en om te sparren met een ouder die uit eigen ervaring weet hoe het is als je je zorgen maakt om jouw kind.

Naar de website van Balans 030 2255050

Wil je een melding doen?

Inspectie van het Onderwijs

Wil je een melding doen of je probleem eerst graag bespreken? Dat kan bij medewerkers van Klantcontact van de inspectie. Meldingen worden gebruikt om toezicht te houden op het onderwijs. De inspectie lost geen individuele problemen op, maar kijkt wel of er risico’s zijn voor de veiligheid op scholen.

Bel 088 669 6060

Liever niet bellen?

Vul het contactformulier van de Inspectie van het Onderwijs in.

Vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs

Iedereen die te maken heeft, zorgen of vragen heeft over psychisch en/of fysiek geweld, seksuele intimidatie, seksueel misbruik, radicalisering of discriminatie kan terecht bij dit telefonische meldpunt. De vertrouwensinspecteur luistert naar je en geeft je informatie. Ook kan de vertrouwensinspecteur je advies geven over het indienen van een klacht bij het schoolbestuur of over het doen van aangifte bij de politie. De vertrouwensinspecteur kan je problemen niet oplossen, maar je wel adviseren.

Bel 0900 1113111 (lokaal tarief)

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00—17:00 uur

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens is het mensenrechteninstituut van Nederland. Het College helpt bij het beschermen van mensenrechten. Ook als je wordt gediscrimineerd, helpt het College je en oordeelt onafhankelijk over discriminatieklachten.

Naar de website van het College voor de Rechten van de Mens 030 888 3 888

Regenboogloket

Soms kan het voorkomen dat je vanwege je seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit te maken hebt met een onveilige situatie waarbij je er op school niet uitkomt. Misschien voelt het te onveilig om het bespreekbaar te maken. Ook meldingen van onveilige situaties, discriminatie, pestgedrag en andere lhbti+-gerelateerde kwesties kunnen worden gedaan via het meldpunt van het Regenboogloket. Het Regenboogloket ondersteunt en adviseert leerlingen en onderwijspersoneel bij vragen of problemen rondom lhbti+-gerelateerde kwesties en kan helpen om problemen aan te pakken en te zorgen voor een veilige schoolomgeving. Meldingen (ook uit het verleden) kunnen worden gedaan via onze website.