Scholieren in de klas

Organisaties die je advies en informatie geven bij zorgen of vragen over seksueel misbruik of seksuele intimidatie

Seksueel misbruik of seksuele intimidatie is al het seksuele gedrag dat iemand niet wil. Met andere woorden: gedrag dat over jouw grens gaat. Mensen die te maken hebben met seksueel misbruik of seksuele intimidatie schamen zich vaak en denken dat zij schuldig zijn. Daarom kan praten hierover moeilijk zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet jouw schuld is als je zoiets meemaakt. Onderstaande organisaties kunnen je advies en informatie geven over hoe je omgaat met seksueel misbruik of seksuele intimidatie. Je kunt ook een melding doen bij de vertrouwensinspecteur en het klantcontact van de Inspectie van het Onderwijs.

Organisaties voor advies en informatie

Centrum Seksueel Geweld

Als iemand aan je zit en dat voelt niet oké, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Er staat altijd iemand klaar om te bellen of te chatten. Ook als je niet zeker weet of je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld.

Naar de website van Centrum Seksueel Geweld 0800 0188

Fier

Voel je je onveilig? Word je onder druk gezet of bedreigd? Of is er vroeger iets gebeurd waar je nog steeds last van hebt? Dan is Fier er voor jou. Je kunt hulp krijgen bij Fier in de vorm van behandeling en (trauma)therapie, een veilige plek of begeleiding bij het (weer) meedoen in de samenleving.

Naar de website van Fier 088 208 00 00

Helpwanted

Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Dan kun je contact opnemen met Helpwanted. Dat kan bijvoorbeeld gaan om iemand die je via internet stalkt, of je bedreigt met het verspreiden van je naaktfoto/video. Helpwanted geeft informatie over wat je het beste kunt doen en je kunt met iemand chatten over je situatie.

Naar de website van Helpwanted 020 261 52 75

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Stel, je hebt een probleem met een organisatie, zoals je school of een andere instantie. Omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact met ons opneemt, kunnen we je advies geven, met jouw school gaan praten of een onderzoek starten.

Naar de website van de Kinderombudsman 0800 8765432

Sense

Sense is dé betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Naar de website van Sense 0900 402 4020

 

Voor ouders/verzorgers

Ouders & Onderwijs

Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op vragen over allerlei onderwerpen rond het onderwijs. Overweeg je om een klacht in te dienen en weet je niet wat je kunt verwachten of hoe het aan te pakken? Wij denken met je mee en leggen uit wat je kunt doen.

Naar de website van Ouders & Onderwijs  088 6050101

Balans

Balans is een vereniging voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag op het gebied van leren en/of gedrag. Vaak hebben ouders die contact met ons opnemen ook vragen of zorgen over de sociale veiligheid van hun kind op school. Je kunt bij BalansAdvies terecht voor informatie, advies, voor steun en om te sparren met een ouder die uit eigen ervaring weet hoe het is als je je zorgen maakt om jouw kind.

Naar de website van Balans 030 2255050

Wil je een melding doen?

Inspectie van het Onderwijs

Wil je een melding doen of je probleem eerst graag bespreken? Dat kan bij medewerkers van Klantcontact van de inspectie. Meldingen worden gebruikt om toezicht te houden op het onderwijs. De inspectie lost geen individuele problemen op, maar kijkt wel of er risico’s zijn voor de veiligheid op scholen.

Bel 088 669 6060

Liever niet bellen?

Vul het contactformulier van de Inspectie van het Onderwijs in.

Vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs

Iedereen die te maken heeft, zorgen of vragen heeft over psychisch en/of fysiek geweld, seksuele intimidatie, seksueel misbruik, radicalisering of discriminatie kan terecht bij dit telefonische meldpunt. De vertrouwensinspecteur luistert naar je en geeft je informatie. Ook kan de vertrouwensinspecteur je advies geven over het indienen van een klacht bij het schoolbestuur of over het doen van aangifte bij de politie. De vertrouwensinspecteur kan je problemen niet oplossen, maar je wel adviseren.

Bel 0900 1113111 (lokaal tarief)

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00—17:00 uur

Centrum Seksueel Geweld

Als iemand aan je zit en dat voelt niet oké, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Er staat altijd iemand klaar om te bellen of te chatten. Ook als je niet zeker weet of je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld.

Naar de website van Centrum Seksueel Geweld

0800 0188