Scholieren in de klas

Organisaties die je advies en informatie geven bij zorgen of vragen over mentale gezondheid en stress

Mentale gezondheid is de manier waarop je over jezelf en anderen denkt en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Stress is daar een onderdeel van. Als je lang stress hebt, kun je last hebben van altijd moe zijn, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten en depressie. Daarom is het belangrijk om niet te lang te blijven lopen met mentale problemen. Onderstaande organisaties kunnen je advies en informatie geven over hoe je omgaat met mentale gezondheid en stress. Je kunt ook een melding doen bij het klantcontact van de Inspectie van het Onderwijs.

Organisaties voor advies en informatie

113 zelfmoord preventie

Als je aan zelfmoord denkt, kun je bij 113 preventie anoniem bellen of chatten met iemand. Ook als je je zorgen maakt over iemand in je omgeving kun je bij hun terecht. Zo hoopt 113 preventie het normaal te maken om te praten over gedachten en gevoelens van zelfmoord.

Naar de website van 113 zelfmoord preventie 0800 0113

Kindertelefoon

Het kan een opluchting zijn om te praten over je problemen. Maar soms kan het moeilijk zijn om er met iemand over te praten. Dan kun je helemaal anoniem terecht bij de Kindertelefoon. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen samen met jou een oplossing bedenken.

Naar de website van de Kindertelefoon 0800 0432

MIND Korrelatie

Denk je veel na over problemen in je leven of maak je je zorgen om iemand? De medewerkers van MIND Korrelatie luisteren, adviseren en kunnen je doorverwijzen naar andere hulp. Je kunt anoniem bellen en chatten.

Naar de website van MIND Korrelatie  0900 1450

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Stel, je hebt een probleem met een organisatie, zoals je school of een andere instantie. Omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact met ons opneemt, kunnen we je advies geven, met jouw school gaan praten of een onderzoek starten.

Naar de website van de Kinderombudsman 0800 8765432

Voor ouders/verzorgers

Ouders & Onderwijs

Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op vragen over allerlei onderwerpen rond het onderwijs. Overweeg je om een klacht in te dienen en weet je niet wat je kunt verwachten of hoe het aan te pakken? Wij denken met je mee en leggen uit wat je kunt doen.

Naar de website van Ouders & Onderwijs  088 6050101

Balans

Balans is een vereniging voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag op het gebied van leren en/of gedrag. Vaak hebben ouders die contact met ons opnemen ook vragen of zorgen over de sociale veiligheid van hun kind op school. Je kunt bij BalansAdvies terecht voor informatie, advies, voor steun en om te sparren met een ouder die uit eigen ervaring weet hoe het is als je je zorgen maakt om jouw kind.

Naar de website van Balans 030 2255050

Wil je een melding doen?

Vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs

Iedereen die te maken heeft, zorgen of vragen heeft over psychisch en/of fysiek geweld, seksuele intimidatie, seksueel misbruik, radicalisering of discriminatie kan terecht bij dit telefonische meldpunt. De vertrouwensinspecteur luistert naar je en geeft je informatie. Ook kan de vertrouwensinspecteur je advies geven over het indienen van een klacht bij het schoolbestuur of over het doen van aangifte bij de politie. De vertrouwensinspecteur kan je problemen niet oplossen, maar je wel adviseren.

Bel 0900 1113111 (lokaal tarief)

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00—17:00 uur

Inspectie van het Onderwijs

Wil je een melding doen of je probleem eerst graag bespreken? Dat kan bij medewerkers van Klantcontact van de inspectie. Meldingen worden gebruikt om toezicht te houden op het onderwijs. De inspectie lost geen individuele problemen op, maar kijkt wel of er risico’s zijn voor de veiligheid op scholen.

Bel 088 669 6060

Liever niet bellen?

Vul het contactformulier van de Inspectie van het Onderwijs in.