“In de lerarenkamer werden vaak flauwe grappen gemaakt over mijn Aziatisch uiterlijk. Met hulp van een interne vertrouwenspersoon kon ik bespreekbaar maken hoe kwetsend dit was.”
Gepest door collega’s in de lerarenkamer
Kai voelde zich op school steeds ongemakkelijker worden. “Er werden steeds flauwe grappen gemaakt in de lerarenkamer over mensen met een Chinees of Aziatisch uiterlijk. "Tijdens een werkoverleg zei mijn leidinggevende bijvoorbeeld ‘wat fijn dat jij er ook weer bent Kai, ik was even bang dat je net als in China nog even een jaar in quarantaine zou gaan!’ Iedereen lachte en nooit zei iemand dat die grappen niet konden. Ik begon aan mezelf te twijfelen en vroeg me af of ik het niet te groot voor mezelf maakte.”
Vrienden van Kai zagen hoeveel hij ermee zat en spoorden hem aan om het gesprek aan te gaan. Uiteindelijk besloot Kai toch naar een interne vertrouwenspersoon te stappen. Met hulp van de vertrouwenspersoon ging Kai in gesprek met z’n leidinggevende. Kai’s leidinggevende maakte het vervolgens bespreekbaar in het hele team.
“Dat gesprek hielp enorm,” vertelt Kai. “Daarna leken mensen te begrijpen hoe pijnlijk en kwetsend dat soort grappen kunnen zijn. Ik ben geen virus.” Zo ging het een paar maanden goed. Op een afscheidsborrel van een collega ging het toch weer mis en werd het weer ongemakkelijk voor Kai.
Deze keer was het wel makkelijker voor Kai om z’n leidinggevende aan te spreken op de racistische grappen. “Het gebeurt nog steeds dat iemand iets zegt zonder erover na te denken. Maar het bewustzijn dat het nooit oké is om kwetsende grappen te maken is er in ieder geval.”
Wat ik anderen mee wil geven:
- Zoek iemand in je omgeving die je vertrouwt om te praten over waar je mee zit. Of neem contact op met een organisatie die je kan helpen. Vind je dit spannend? Er zijn veel organisaties waar dit anoniem kan.
- Er is niet altijd een vertrouwenspersoon. Vraag aan de directie waar je terecht kunt met vragen over sociale veiligheid.
- Doe de beslisboom en kijk welke organisatie je kan steunen.